How to 'Dude' your outfit

Dude-mode. Al in 1998 was de coronalook helemaal cult, dankzij Jeff Bridges als Jeffrey ‘The Dude’ Lebowski. In de supermarkt, waar hij in badjas en leren sandalen een pak melk kwam kopen. Of in een limousine, waar hij in hoodie en badslippers met zijn voet omhoog een White Russian dronk, zijn lievelingsdrankje waar die melk voor bedoeld was. Op feestjes dook zijn look met grote regelmaat op.
The Dude Mode Modepilot
Dude-mode: Jeff Bridges en John Goodman in 'The Big Lebowski', 1998
Inmiddels zijn we dankzij de Coen Brothers-film The Big Lebowskieen hoop gevleugelde uitspraken rijker. ‘The Dude’, maar ook ‘El Duderino’ staat voor iemand die zich nergens druk om maakt, geen slecht geweten heeft en zich niet hoeft te bewijzen. Kortom, een zwaar relaxt type dat leeft naar het citaat uit de film: ‘You're Mr. Lebowski. I'm the Dude. So that's what you call me. That, or His Dudeness… Duder… or El Duderino...’ Dat waren Lebowski’s woorden bij de ontmoeting met een andere Lebowski. Nog steeds bestaan er restaurants die ‘El Duderino’ heten, en ook mixdrankjes met melk, muziekbands en wandelpaden zijn naar hem vernoemd.

Dude-mode

De ‘Dude’-stijl, zoals het grof gebreide wollen vest, sluit naadloos aan bij de mode en het gevoel van nu. Met een spannend motief (niet per se dat uit de film) en eigenlijk net iets te groot, was het de must-have van 2020. Het feit dat Harry Styles bij een optreden in de Today Shoween felgekleurd patchwork model van JW Anderson droeg hielp daar ook bij: het internet, met name TikTok, werd overspoeld met instructies voor het breipatroon, en de ontwerper stelde het zeven pagina’s tellende origineel uiteindelijk gratis beschikbaar. Ook de oude leren sandaal ‘Boston’ van Birkenstock vond in 2020 zijn weg naar de high fashion. Tegen het eind van het jaar was het volgens designermodezoekmachine Lyst zelfs de meest gewilde schoen uit de herfst-/wintercollectie. Daarbij hielp het dat er op de catwalk al veel varianten voorbij waren gekomen van dit voorheen aan pijprokers voorbehouden schoeisel.
Wil je uitgroeien tot een ware Dude, draag er dan ook verschoten kleuren en zacht, verwassen katoen bij. En dan met name versleten T-shirts met V-hals, baggy geruite shorts en flodderbroeken met ikat en andere drukke patronen. Een verschil met de trend van tien jaar geleden is dat er nu geen invloeden uit de zaken- of de sportwereld (athleisure) in zitten. Laat die hippe blazer en killer heels bij je joggingbroek dus maar rustig achterwege. In de Dude-mode wordt makkelijke kleding weliswaar met pailletten en zijde gecombineerd, maar de attitudeis anders. Omdat je met Dude-elementen in je outfit juist níét wilt uitstralen dat je ‘hoger, sneller, verder’ wilt. Je bent immers tevreden met wat je hebt.

How to 'Dude' your outfit?

Vintage Street Style Modepilot
street style
En dat voelt goed, heel eigentijds en stijlvol! Neem bijvoorbeeld die prachtige zijden jurk die we – althans ik – eindelijk weer eens aan zouden willen, al was het maar thuis. Het zou bizar en volstrekt achterhaald zijn als ik die met stiletto's van Valentino Studs droeg. Maar met een grof vest en 'Boston'-sandalen is hij supercool. Op Instagram is dat helemaal de herfst-/winterlook van nu. Muteert het virus verder en zitten we volgend jaar nog steeds in lockdown, dan krijgt wellicht de badjas-met-sneakerscombi de overhand. Die draagt 'The Dude' als hij op zijn nieuwe tapijt danst nadat het oude van hem is gestolen. Diep tragisch, want: "That rug really tied the room together."

How to 'Dude' your summer outfit?

Het fijn geribbelde onderhemd

Mijn favoriete 'add-on' voor de zomer is het klassieke onderhemd. Omdat dit mouwloze ondergoed ('wifebeater') de afgelopen jaren veel van mijn zomerjurken heeft gered, vooral de te diep uitgesneden exemplaren. Ze worden er meteen een stuk cooler van. Wordt het weer warmer, dan draag ik hem onder mijn zijden overgooier van Dorothee Schumacher. Deze combi was ook op de catwalks voor lente/zomer 2021 te zien, oa. bij Sportmax, Philosophy en MSGM in Milaan – misschien leuk ter inspiratie…
Unterhemd Kleid Kombination
Philosophy di Lorenzo Serafini, voorjaar/zomer 2021
 
Mijn tip: Bij Schiesser, dé hemdexpert bij uitstek, vond ik een witte hemdbody. Heel fijn, want zo tekenen zich onder je dunne (zijden) kleding geen randjes van je onderhemd af.

Meer herenmode voor 2021

Misschien wel de nonchalantste vorm van mannelijke mode-attributen: 'The Dude'-mode.
Balenciaga Mantel Sommer 2021 Modepilot
Dude-mode: Balenciaga , voorjaar/zomer 2021
 
This article was first published on Modepilot's German site (>>>).
Photo Credit: Catwalkpictures

Kommentare